В морския курорт Хинков участва в 31-вата годишна конференция на българската

...
В морския курорт Хинков участва в 31-вата годишна конференция на българската
Коментари Харесай

Хинков обеща решение на проблемите с е-рецептите до дни, не отстъпва от реформата

В морския курорт Хинков участва в 31-вата годишна конференция на българската психиатрична асоциация. Коментарът му е във връзка многочислените тъжби на пациенти и медици за нарушени права след въвеждането на задължението антибиотици и медикаменти за диабетици да се купуват единствено с електронна рецепта, поради които омбудсманът Диана Ковачева сезира здравния министър. По-рано през днешния ден от Българския лекарски съюз заплашиха с митинг, в случай че не бъдат подхванати незабавни мерки за отбягване на проблемите. 

Те са свързани с това, че фармацевти връщат пациентите и не извършват предписаната рецепта, липсва и синхронизация сред лекарските и аптечните софтуери, които минават през Националната здравно-информационна система, сигнализира преди ден председателят на Управителния съвет на Българския лекарски съюз доктор Иван Маджаров. От съсловната организация предложиха и за облекчение на хаоса, първата от които е редом потребление на хартиена и е-рецепта за избран интервал от време. 

Министърът обаче не желае да отстъпва от промяната, а през днешния ден изясни, че кодовете на медикаментите към този момент са обединени, което съгласно него ще улесни процедурата за аптеките. 

" До две седмици огромна част от нещата, които сега имаме като проблеми, ще бъдат решени като се изключи субективното отвращение да се употребява тази система за приемане на медикаменти - определяне и издаване на медикаменти ", уточни той, представен от. 

" Лекарството, което се изписва от пациента, има един код. Невинаги в аптеката кодът съответствува с този, който има в аптеката. Тъй като става въпрос за първични номера, които се поставят на препарата, който е импортиран в мрежата, се взе решение да бъде един и същи код, който е този, с който с препаратът влиза в аптечната мрежа и по-късно се изписва от лекаря. Така че този код, който се изписва на електронната рецепта от лекаря и ще бъде същият, който аптекарят ще вижда на своя екран ", обясни министър Хинков.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР